La truita irisada és un peix semigras i destaca per ser molt ric en àcids grassos omega 3. El seu percentatge de grassa és molt baix (3%) pel que té efectes positius per l’aparell cardiovascular i recomanable també per dietes baixes en grasses. La truita és rica en seleni, fòsfor, potassi i vitamines del grup B.

El sabor de la seva carn és suau i a textura molt fina. Necessita coccions molt lleugeres i és molt típic preparar-la al forn o farcida.

Amb aquesta carta, esperem que puguis gaudir d’aquest peix amb les 5 receptes de truita que et presentem en el blog de Freskibo.

Truita a la sidra

Temps: 40 minuts

Ingredients (per 2 persones):

  • 2 Filets de Truita Freskibo
  • ½ Kg de carbassó
  • ½ Kg de pomes Golden
  • 250 ml de sidra
  • 200 ml de nata líquida
  • 400 ml de Fumet de peix i marisc Freskibo
  • 20 g de mantega
  • 60 g de ceba
  • 1 gra d’all
  • Farina de blat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Julivert
  • Pebre negre molt
  • Nou moscada
  • Sal

Preparació:

  1. Per començar posa una quantitat abundant d’oli d’oliva en una paella, fregeix el gra d’all amb la ceba tallada a rodanxes i una mica de sal i reserva-ho.
  2. Mentrestant, talla els filets de truita en dos trossets i ho salpebres. Perquè no es trenquin, pots arrebossar els filets amb una mica de farina.
  3. Renta el carbassó i talla’l en rodanxes no massa gruixudes. Posa’l a bullir en aigua amb sal durant aproximadament 10 minuts perquè s’estovi i ho retires.
  4. Pela les pomes i talla-les en trossos fins. Escalfa una mica de mantega a una paella i cou-hi a foc lent els talls de poma fins que quedin lleugerament daurats.
  5. A continuació, afegeix les rodanxes de carbassó i els filets de truita enfarinats i cou-ho tot a foc mig durant 10 minuts aproximadament. Corregeix de sal si és necessari.
  6. Mentre es coguin els filets de truita, la poma i el carbassó, preparar la salsa de sidra. En una altra paella i a foc lent, posa el Fumet de peix i marisc, la sidra i la nata líquida amb una mica de sal i pebre fins que lligui remenant de tant en tant durant uns 15-20 minuts. Consell: pots afegir una mica de farina per acabar d’espessir la salsa.
  7. Munta el plat posant els dos trossos de truita i la guarnició de carbassó, poma i la ceba fregida en rodanxes que havies reservat a la base del plat. Tira per sobre la salsa de sidra fins a cobrir completament els filets.
  8. Per últim, decora el plat amb julivert picat i nou moscada per sobre.

Truita a la brasa amb verdures rostides

Temps: 40 minuts

Ingredients (per 2 persones):

  • 2 Filets de truita Freskibo
  • 1 ceba
  • 1 pebrot vermell gran
  • 1 pebrot verd
  • 1 carbassó petit
  • 2 pastanagues
  • 1 manat petit d’espàrrecs bladers fins (10-12 unitats)
  • 2 tomàquets
  • Oli d’oliva verge extra
  • Crema de vinagre balsàmic de Mòdena
  • Julivert
  • Alls frescos
  • Pebre negre molt
  • Sal grossa

Preparació:

  1. Primer, neteja i asseca molt bé totes les hortalisses.
  2. Talla la ceba, el carbassó i els tomàquets en rodanxes; talla també el pebrot vermell, el pebrot verd, el carbassó i les pastanagues en tires longitudinals no molt amples (2-3 centímetres). No t’oblidis de treure les llavors i els pebrots.
  3. Assegura’t de que la graella està neta per evitar que s’enganxin les verdures. Com a consell, pots untar-les amb oli d’oliva.
  4. Sala les hortalisses i escalfa la graella. Quan estigui molt calenta posa-hi les verdures començant per les que tardin més en coure’s com els espàrrecs, la pastanaga i els pebrots. Deixa-les coure durant 4 minuts i afegeix la resta de verdures.
  5. Passats 6 minuts més podràs girar-les perquè s’acabin de coure per l’altre costat. Abans de girar-les pots untar-les de nou amb una mica d’oli.
  6. Salpebra les truites i quan hagis retirat les verdures, posa-les a coure esteses a la brasa pel costat de la pell. Deixa-les coure durant aproximadament 4 minuts. Per afavorir la cocció de la part sense pell pots cobrir els filets amb un tall de paper d’alumini.
  7. Per acabar, munta cada plat amb un filet de truita i posa-hi per sobre les verdures cuites.

Truita a la Navarra

Temps: 50 minuts

Ingredients (per 4 persones):

  • 4 Filets de truita Freskibo
  • 250 g de pernil salat (aprox. 8-10 talls)
  • 8 patates petites
  • 4 dents d’all
  • 1 branqueta de julivert picat
  • 1 branca de farigola picada
  • Farina de per fregir
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

  1. Per les patates. Neteja bé les patates i posa-les a bullir en aigua amb una mica de sal durant aproximadament 20 minuts.
  2. Posa una mica d’oli a la una paella calenta i fregeix 2 dents d’all tallats en llesques fines durant 1 minut. A continuació, afegeix els talls de pernil salat i fregeix-les durant pocs segons.
  3. Retira els alls i les llesques de pernil sobre el paper absorbent per retirar l’excés d’oli.
  4. Farceix els filets de truita repartint els talls de pernil salat i d’all. Tira per sobre una mica de farigola fresca picada i tanca les dues meitats de filet amb l’ajuda d’un escuradents –si és necessari-.
  5. A la mateixa paella, posa una base d’oli d’oliva (8 cullerades) a escalfar. Mentrestant, enfarina els 4 filets de truita farcits i quan l’oli estigui calent, fregeix a foc mig les truites fins que quedin dorades sense oblidar-te de girar-les perquè es coguin pels dos costats.
  6. Una vegada cuites retira-les en un plat amb paper absorbent per treure l’excés d’oli.
  7. Munta els plats repartint les patates tallades per la meitat o en rodelles cobertes per una salsa a l’allet feta amb els 2 grans d’all, el julivert fresc picat i l’oli. Posa les truites i escampa per sobre una mica de julivert picat i retira els escuradents.

Truita al vapor amb algues i verduretes

Temps: 30 minuts

Ingredients (per 4 persones):

  • 4 Filets de truita Freskibo
  • 40 g d’algues deshidratades (wakame, nori, etc.)
  • 100 g mongetes verdes
  • 12 espàrrecs verds mitjans
  • 1 ceba tendra
  • Sal
  • Pebre negre mòlt
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

  1. Talla totes les verdures en juliana excepte els espàrrecs.
  2. En una cassola per coure al vapor amb aigua posa-hi les algues deshidratades.
  3. Escalfa-ho fins que arrenqui el bull.
  4. A continuació, afegeix els filets de truita i les verdures tallades en juliana.
  5. Cou durant 10 minuts les verdures i les truites.
  6. Posa un bon raig d’oli i salpebra-ho lleugerament.
  7. Munta el plat i serveix-ho ben calent.

Truita al forn amb patates i orenga

Temps: 40 minuts

Ingredients (per 2 persones):

  • 2 Filets de truita Freskibo
  • 2 patates grans
  • 1 limón
  • 1 ceba
  • 6 tomàquets xerry
  • 1 got de vi blanc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Orenga fresc
  • Cebollí picat
  • Sal
  • Pebre negre mòlt
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

  1. Unta una safata per forn amb oli a la base i els costats.
  2. Mentre s’escalfa el forn, neteja i pela les patates. A continuació, talla en rodanxes no molt gruixudes la llimona, la ceba i les patates. Fer un tall en creu a la base dels 6 tomàquets.
  3. Fes una base de patates, ceba i llimona en rodelles per la safata. Afegeix també els tomàquets tallats.
  4. Salpebreja els filets de truita i col·loca’ls a la safata del forn. Abans de posar-los a sobre de les verdures, posa un rajolí d’oli per sobre les rodanxes de la base.
  5. Prepara una vinagreta amb el suc de llimona, 2 cullerades aproximadament d’oli d’oliva verge, el got de vi blanc i també l’orenga picat.
  6. Cobreix i remulla els filets de truita amb la salsa i posa-ho a coure en el forn a 180ºC durant 35 minuts aproximadament.
  7. Quan retiris els filets de truita del forn, decora el plat amb algunes fulles de julivert i cebollí picat per sobre.

Esperem els teus comentaris i consells per preparar els filets de truita Freskibo.