Beneficis, propietats i nutrients de la tonyina

marketing@grupros.com | 24 Setembre 2019 | Blog, Consells nutricionals

La tonyina és un peix amb excel·lents propietats biològiques i nutricionals que ens poden aportar molts beneficis per la nostra salut. L’American Heart Association (AHA) en un article publicat a la revista Circulation recomana menjar peix almenys dues vegades a la setmana per portar una alimentació equilibrada i saludable. A l’article del blog de Freskibo us presentem les propietats i nutrients que ens aporta la tonyina i els seus beneficis per la nostra salut.

Beneficis de la tonyina

La tonyina és un peix blau ric en àcids grassos omega-3 i és recomanat el seu consum en cas de malalties cardiovasculars ja que ajuda a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids en sang. Posseeix un alt contingut en proteïnes d’alt valor biològic, proporcionalment major que a la majoria de peixos i carns.

A nivell nutricional destaquen les vitamines del grup B com la B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6 (piridoxina), B9 (àcid fòlic) i B12 (cianocobalamina) que contribueixen al funcionament del sistema nerviós i la formació de la sang. També destaca la vitamina A que contribueix al manteniment dels teixits i mucoses i, al desenvolupament del sistema nerviós. A més, intervé en el creixement ossi i participa en la producció d’enzims i hormones pel fetge. És destacable el seu contingut en vitamina D que afavoreix l’absorció i fixació del calci.

En quant a minerals són rellevants el fòsfor i magnesi. El fòsfor està present en els ossos i dents i intervé en el sistema nerviós i en la respiració cel·lular per la obtenció d’energia. El magnesi contribueix al funcionament del sistema muscular i en diversos processos metabòlics relacionats amb la síntesi de proteïnes i de carbohidrats. A mes, també és un element present en l’estructura d’ossos i dents.

Ric en ferro i iode. El primer és necessari per la formació d’hemoglobina i el iode és indispensable pel bon funcionament de la glàndula tiroides que regula nombroses funcions metabòliques.

Com a contraindicació, les persones que pateixin d’hiperglucèmia o gota, han de limitar el seu consum pel contingut en purines que acaben transformant-se en àcid úric.

Suggerències pels petits

Anteriorment en el blog de Freskibo hem proposat receptes atractives pels nens. S’ha de tenir en compte que la presentació i vistositat del plat, l’absència d’espines, la intensitat del sabor del peix perquè la combinació de tot resulti el més apetitós possible.

Els nens coneixen el sabor de la tonyina de menjar-la en amanides, pizzes, truites, sandvitxos… degut al seu consum en llauna. Tot i això, amb la carn de la tonyina es poden crear plats molt originals com unes broquetes amb verdures per la brasa. A causa de la seva textura semblant a la carn, uns lloms o filets de tonyina al forn o a la planxa amb guarnició de patates, salses de peix, verdures o llegums cuites pot fer que aquest aliment sembli molt més atractiu pels nens.

Com preparar-la

De la tonyina se n’aprofita pràcticament tot. Pel seu consum en cru hauria d’haver estat prèviament congelat (5 dies en congelador domèstic) per evitar l’anisakis. El llom és magre i musculós, per això si es cou massa pot quedar sec. Té un color vermell molt intens, pràcticament morat. El seu contingut en grassa no és molt alt. Seria l’equivalent al llom de la vedella amb un equilibri entre carn magra i grassa, ferma i sabrosa.

La ventresca és una de les peces més apreciades i suculentes, és més grassa, de textura delicada i sedosa i, indubtablement la millor per menjar crua si s’exposa a la planxa o a la graella volta i volta.

La suprema es troba a la part superior del llom i s’utilitza per fer marmitako. Tant la suprema com el morrillo es poden consumir crus o poc fets.

Per cuinar la tonyina s’ha de tenir en compte que la carn ja en si és seca i que per tant les coccions haurien de ser curtes per evitar que es ressequi. Per la part bona, admet la majoria de les formes de cuinat: a la planxa, graella, cassola, forn i també a la papillota.

A causa de la influència de la cuina japonesa actualment s’ha estès el consum de tonyina a les nostres llars en el seu format cru o tipus tataki (semi cru). En el receptari popular de la cuina espanyola la tonyina s’ha preparat majoritàriament crua o ve en conserva –siguin aquestes casolanes o industrials-. Per les seves característiques la tonyina accepta molt bé la seva cocció en oli o escabetx i, a mesura que es confita més temps pren noves característiques al paladar. Suggerim que la tonyina Freskibo la prepareu amb oli per exemple. Primer la blanquegeu en aigua bullent perfumada amb una fulla de llorer i romaní –només durant 5 minuts- a foc mig. A continuació l’escorreu completament i la poseu en un pot de vidre amb oli d’oliva cobrint-la totalment. Poseu dins el pot totes les espècies i condiments que us vinguin a la imaginació. Experimenteu i divertiu-vos. Per exemple, podeu afegir grans de pebre verd, negre, rosa, Jamaica, alls, herbes seques aromàtiques en branca (farigola, sàlvia, romaní, llorer), pebre vermell, pebre picant o fumat, clau, etc. Tanqueu el pot i el deixeu a la nevera durant una setmana per després preparar una bona amanida amb trossets de la tonyina confitada. Si voleu fer-ne conserva, hauríeu de coure els pots de vidre al bany Maria però això ja és una altra història i serà per un altre blog.

Tonyina vermella i tonyina d’aleta groga

La tonyina vermella (Thunnus Thynnus), també anomenada tonyina d’aleta blava, és l’espècia més apreciada per les seves característiques i qualitat. El mercat japonès és el màxim consumidor. Viu entre Noruega i les Illes Canàries amb una gran presència en el Mediterrani a on van a fresar. Es mou per aigües més profundes que altres famílies de la tonyina, aproximadament entre els 0 i 200 metres de profunditat. Això fa que el seu nivell de grassa sigui més elevat que en altres espècies i repartit de forma uniforme.

La tonyina d’aleta groga (Thunnus Albacares) és, després de la tonyina vermella, de les més esteses i amb més presència a les peixateries per la seva venda fresca. Destaca per la seva carn ferma, de color rosat i sabor pronunciat. A més, conté una gran quantitat d’omega-3, proteïnes i vitamines A i D. Habita en aigües càlides com les de l’oceà Índic o Pacífic i fa les migracions més grans que es coneixen dins del grup de les tonyines. Inclou en la seva dieta espècies de crustacis, mol·luscs i altres peixos.

Si coneixeu més beneficis i propietats de la tonyina els esperem llegir a l’apartat de comentaris, ¡salut!

0 Comments

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.

Si continues utilitzant aquest lloc accepta l'ús de cookies. més informació

La configuració de galetes d'aquest web estan configurats per "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si segueixes utilitzant aquesta web sense modificar la vostra configuració de cookies o fas clic a "D'acord" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar