Freskibo_20180718

L’origen de l’olor del mar et sorprendrà

Freskibo | 17 July 2018 | Blog, Sostenibilitat i mar

L’olor del mar ha estat responsable de la inspiració d’innombrables poetes, cantautors, pintors, escultors i qualsevol que hagi creat una obra sobre la immensitat blava. És una aroma salat, verd, viu i refrescant, però també és una aroma a records, a vivències que tots hem passat i que es fonen amb l’olor a mar.

 

Descobrirem, gràcies a l’estudi publicat pel professor de microbiologia de la Universitat de Tufts, Benjamin Wolfe, quins són els tres principals elements que atorguen al mar aquesta olor tan característica.

 

Sulfur de dimetil o DMS

 

El DMS és el principal responsable de l'”olor de mar” i és produït per microscòpics bacteris marins. Aquests bacteris marins, quan moren, es desenganxen del DMS i pugen a la superfície, canviant la seva composició i convertint-se en sulfat. Són precursors del que en un futur es convertirà en núvols. La natura, en la seva infinita sapiència, no concentra grans quantitats de DMS al mar, ja que si fos així el mar es convertiria en una pudent massa de col bullida.

 

Els bromofenols

Els bromofenols són els responsables que els peixos i altres animals marins tinguin “olor de mar”, i és causa de la seva dieta a força de cucs i algues. Al llarg de la vida, els animals marins van absorbint aquests bromofenols dels seus aliments, adquirint amb el pas del temps cada vegada més aquesta olor salada. Es donen casos de peixos que, segons la seva etapa vital, tenen més o menys bromofenols en el seu organisme, com el salmó del Pacífic, que passa el seu cicle vital entre el mar i el riu, i que segons sigui capturat en un lloc o un altre tindrà més o menys aroma marítima.

 

Les dictiopterones

Són les feromones que desprenen les algues i juguen un paper molt important en la característica olor salada del mar. Aquestes feromones són les encarregades de les cèl·lules reproductores masculines de les algues per poder desenvolupar la fecundació.

 

Com hem observat, gran part de la responsabilitat que el mar és de les algues i ens preguntem: ¿hi ha alguna raó perquè el mar faci tanta olor? Doncs sembla que sí. Resulta que és de vital importància per guiar les aus a zones amb abundants animals i plantes, a més d’incentivar la producció de núvols a l’atmosfera. L’olor a mar no és només una fragància inspiradora, sinó que és una important peça dins del fantàstic engranatge de la natura.

0 Comments

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no serà publicada.