El lluç amb salsa verda és un dels plats més típics de la gastronomia basca, de fet també es pot dir lluç a la basca. Existeixen nombroses variants d’aquesta recepta, cadascuna amb un punt especial i de vegades sorprenent. Transformant el plat en un de completament nou. Avui, al blog de Freskibo, 5 receptes de lluç amb salsa verda per llepar-se’n els dits.

 

Lluç amb salsa verda tradicional

Ingredients:

  • 1 paquet de Lluç en filets Freskibo
  • 250 gr de cloïsses
  • Espàrrecs
  • ½ litre de brou de peix
  • 2 cullerades soperes de farina
  • Vi blanc
  • Alls
  • Ceba
  • Julivert
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

Comencem abocant generosament l’oli d’oliva en una paella, millor que sigui gran o una olla. Arrebossem els filets de lluç amb farina i els afegim. Quan el lluç estigui fregit ho retirem i aboquem l’all i la ceba picats molt finament, a foc molt lent. Volem que es faci lentament, vigilant que no es cremi. Posteriorment afegim la cullerada de farina, mig got de vi blanc i, al cap d’un parell de minuts, el brou de peix. Durant aquest procés hem d’anar remenant la salsa perquè lligui correctament. Al cap d’uns 4/5 minuts afegim les cloïsses, el lluç, el julivert i els espàrrecs. Recorda rentar i deixar reposar les cloïsses almenys 1 hora perquè escupin tota la sorra. Deixem uns altres 5 minuts perquè es vagin barrejant tots els sabors i la salsa xopi tots els ingredients. I llest! Comensals a taula i a gaudir.

 

Lluç amb salsa verda amb pèsols

Ingredients:

  • 1 paquet de Lluç en filets Freskibo
  • Espàrrecs
  • 300 ml de brou de peix
  • 2 cullerades soperes de farina
  • Vi blanc
  • Alls
  • Julivert
  • 100 gr de pèsols
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

La preparació del lluç amb salsa verda amb pèsols és bastant similar a la que hem relatat anteriorment. Però comencem pel principi, posem oli en una olla o paella gran i marquem el lluç enfarinat. Retirem el lluç i daurem dos grans d’all tallats finament. Un cop daurats, afegim una cullerada de farina, mig got de vi blanc, el brou de peix i el julivert. Remenem durant uns 5 minuts i afegim pèsols, espàrrecs i els filets de lluç Freskibo. Deixarem que tots els ingredients vagin barrejant els seus sabors i els pèsols i el lluç acabin de cuinar-se. Al cap de pocs minuts, quan la salsa tingui la textura desitjada, podem retirar el guisat i servir.

 

Lluç amb salsa verda amb patates

Ingredients: 

  • 1 paquet de Lluç en filets Freskibo
  • 400 g de patates
  • 300 ml brou de peix
  • Ceba
  • Farina
  • Alls
  • Vi blanc
  • Caiena molida
  • Julivert
  • Llorer
  • Pebre
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

Començarem la recepta de la mateixa manera que les anteriors, enfarinant el lluç i marcant-lo. Separarem el lluç i començarem amb la salsa verda i les patates. Ofegarem la ceba, 2 alls, un pessic de caiena en pols i el julivert. Al cap d’un parell de minuts afegim la patata tallada a rodanxes, d’uns 2 dits de gruix. Quan hagin agafat color les donem la volta, afegim mig got de vi i el brou de peix. Taparem i amb foc mitjà-baix deixarem que es coguin les patates. Un cop passats al voltant de 10 minuts afegirem el lluç i courem fins que el peix estigui llest. Anirem remenant per lligar la salsa i llest.

 

Lluç farcit de llagostins i salsa verda

Ingredients:

Preparació:

Agafem els Llagostins cuits Freskibo, els pelem, esmicolem i afegim a la paella juntament amb la nata per cuinar. Anirem remenant a foc lent-mig fins aconseguir una textura més densa. D’altra banda partim els filets de lluç i els omplim amb la salsa i els llagostins a manera de sandvitx. Amb el forn prèviament escalfat a 180 graus, introduïm el lluç farcit i ho deixem coure durant uns 15 minuts. Durant aquest temps aprofitarem per fer la salsa verda. Posarem una paella al foc amb una mica d’oli, afegirem un parell de grans d’all picats i una ceba. Quan estiguin daurats afegirem la farina, remenant per lligar la salsa. Quan la barreja estigui lligada afegim el vi, el brou i el julivert. Després de 10 minuts remenant ja tindrem llesta la salsa verda. Només ens quedarà abocar la salsa al lluç farcida. Bon profit!

 

Mandonguilles de lluç amb salsa verda

Ingredients:

  • 1 paquet de Lluç en filets Freskibo
  • Patata
  • Ou
  • Pa ratllat
  • Julivert
  • Ceba
  • Vi blanc
  • All
  • Llet
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra

Preparació:

En una picadora, posem el lluç, un parell de grans d’all i la patata prèviament bullida. Quan tinguem una massa semi homogènia afegirem l’ou, un raig de llet, el pa ratllat i el julivert. Ho barrejarem tot lentament amb un cullerot o espàtula. Un cop aconseguida la barreja pastarem les mandonguilles i les arrebossarem amb pa ratllat i una paella amb oli calent. Per a la salsa verda seguirem el mateix procediment que en la recepta anterior. Piquem una ceba i 2 alls i ho daurem en una paella. Quan tinguin aquesta tonalitat ocre i translúcida, afegirem la farina, remenant constantment. Amb la barreja lligada afegirem el vi, el julivert i el brou. Quan hagin passat 10 minuts tindrem a punt la salsa verda. La podem abocar sobre les mandonguilles o servir-la separada en una salsera.

 

Aquestes són les nostres propostes sobre una de les receptes més tradicionals de la nostra gastronomia. Quines són les teves? En properes entrades del bloc de Freskibo tractarem altres receptes mítiques de la nostra cuina. Teniu alguna petició?