Espanya és un dels principals països productors, i també consumidors, de peix en tot el món. Segons l’últim informe publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, cada espanyol ha consumit 23,73 kg de peix durant el 2017. Uns resultats lleugerament inferiors als aconseguits en 2016, on el consum de peix va arribar als 25,49 kg. Si ampliem el focus i ens fixem en el consum de peix del continent europeu, la mitja per càpita es situa en els 24,33 kg, uns registres lleugerament més alts que els aconseguits a Espanya. I es que a Espanya ens agrada, i molt , el peix. Gaudir de milers de kilòmetres de costa i d’un sector pesquer molt important, són elements clau per entendre aquesta predilecció pel peix.

 

Però el que avui ens ocupa és descobrir quin peix és el preferit dels espanyols, el que més consumim, el que més demanem i comprem. Segons l’Observatori Europeu del Mercat de Productes de Pesca i Aqüicultura, els peixos més consumits a Espanya, expressats en tones, són els següents:

 

A Espanya:

  1. Lluç
  2. Sardina
  3. Salmó
  4. Bacallà
  5. Llenguado
  6. Orada
  7. Llobarro
  8. Tonyina
  9. Verat
  10. Rap

 

El lluç és el peix preferit pels espanyols. Ja sigui pel seu preu, gust, les propietats alimentàries o les múltiples possibilitats que ens ofereix a la cuina. És el que més comprem i ingerim amb bastanta diferència dels següents peixos, 101.032 tones. En el segon lloc tenim la sardina amb 65.497 tones, emparentada estretament amb altres peixos coneguts com arengades o anxoves. El tercer peix més consumit és el salmó, la seva carn rosada i gust inconfusibles que enlluernen als espanyols consumint 44.958 tones. Ja fora del podi trobem el bacallà amb 29.691 tones, el llenguado 27.833, l’orada 25.356, el llobarro 21.246, la tonyina amb 18.718 tones, el verat amb 14.274 i finalment tanca el top 10 el rap, amb 12.544 tones.

 

Aquestes són les preferències dels espanyols, però com solem dir: Spain is diferent. Anem a comprovar si a la resta d’Europa tenen les mateixes preferències pel peix.

 

A la resta d’Europa:

  1. Tonyina
  2. Bacallà
  3. Salmó
  4. Abadeig
  5. Arengada
  6. Lluç
  7. Sardina
  8. Verat

 

A primera vista ens fixem en bastants canvis en el top 10 europeu. Segons les dades facilitades per EUFOMA la tonyina és el peix més consumit; seguit pel bacallà i el salmó. La sorpresa la trobem en la quarta posició, amb la irrupció de l’abadeig. Una espècie que no consumim especialment a Espanya. La cultura gastronòmica de cada país té un gran pes en el tipus de peix que consumim. Observem peixos com l’arengada que escalen posicions degut a ser tradicionals en països del nord d’Europa.

 

Aquestes són les preferències en consum de peix d’espanyols i europeus. Amb algunes diferències culturals i gastronòmiques, però amb dos peixos que ocupen les primeres posicions de les taules: el bacallà i el salmó. Però el que més ens importa a Freskibo és saber la teva opinió: quin és el teu peix preferit?