Sovint podem caure en la confusió de no saber si un peix és blanc o blau. Encara que tinguin característiques i propietats similars, existeixen algunes diferències importants. Per clarificar el tema, avui descobrirem quins peixos són considerats peixos blaus, per què s’anomenen així i quins beneficis tenen pel nostre cos. Comencem!
Per què peix blau?
El peix blau rep el nom per les tonalitats d’aquest color que podem observar als seus lloms. Però la classificació de peix blau es determina pel percentatge de greix intermuscular. Els peixos amb un percentatge entre un 5 i un 15% de greix són considerats blaus. Mentre que els que tenen un percentatge igual o inferior al 2% són considerats peixos blancs. Existeix una tercera categoria anomenada peixos semi greixosos, aquests són els que concentren entre un 2 i un 5% de greix. La raó per la qual el peix blau té un tan per cent superior de greix és a causa dels moviments migratoris que realitzen i pel funcionament del seu metabolisme. Algunes espècies requereixen llargs moviments migratoris, i d’altres tenen un metabolisme que necessita més energia. Per aquestes raons la concentració de sagí és major.
Per què incloure el peix blau a la teva dieta?
Encara que siguin peixos més greixosos, són rics en àcids grassos Omega 3. Dins dels àcids Omega 3 existeixen diferents tipus, però els que més àcids EPA i DHA concentren són els que trobarem al peix blau. Com ja vam analitzar en anteriors publicacions del blog de Freskibo, sobre els beneficis del peix en el rendiment escolar, els àcids Omega 3 tenen unes funcions importantíssimes en el nostre cos. Com l’eliminació del conegut com a colesterol “dolent” o LDL, són lipoproteïnes de baixa densitat que s’acumulen fàcilment a les artèries provocant problemes al nostre sistema cardiovascular i circulatori. Per altra banda, el colesterol bo o HDL té una alta densitat facilitant la circulació fins al fetge i eliminant el colesterol del nostre organisme.
Si ens fixem en altres propietats del peix blau veurem que és especialment ric en vitamines del tipus A, B, D i E. Les vitamines A protegeixen i enforteixen els ossos, dents i teixits tous. Les B actuen mantenint un correcte funcionament del cervell, el sistema circulatori, tenen efectes antiinflamatoris i milloren la salut ocular. Per la seva banda, les vitamines del tipus D ajuden a l’organisme en l’absorció de calci, aconseguint uns ossos més forts. Per últim les vitamines de tipus E són antioxidants i protegeixen les membranes cel·lulars.
Finalment, els minerals amb major presència al peix blau són: iode, ferro, fòsfor, magnesi i calci. Uns elements essencials per un correcte funcionament del nostre cos. Regulen la pressió arterial, controlen la creació d’hormones, milloren la capacitat memorística, mantenen la duresa d’ossos i dents i controlen el funcionament d’òrgans com el fetge entre moltes altres funcions.
Quins són els peixos blaus?
Recopilant totes les avantatges del peix blau ens trobem davant un súper aliment que hauríem de menjar entre 2 i 3 ocasions per setmana. I tornem a la pregunta amb la que obríem l’article: Quins són els peixos blaus?
- Salmó: que podràs trobar a Freskibo en format hamburguesa de peix (Marineras de salmó i lluç), en lloms, en filets o el nostre salmó salvatge d’Alaska. També podràs trobar-lo en format de les nostres delicioses Recetas Exprés de salmó a la provençal o salmó a les fines herbes.
- Tonyina: Que trobaràs en format hamburguesa de peix, Marineras de Tonyina.
Altres peixos blaus són: sardines, rogers, truites, bonítols, peixos espasa, turbots, angules, verats, anxoves, seitons, palometes, anguiles, arengades, carpes, sorells o llampreas.
En properes entrades del blog de Freskibo analitzarem més profundament beneficis i receptes amb peix blau. Bon profit!
Deja tu comentario
Debe iniciar sesión para escribir un comentario.